Skip to main content
 • Wat is mindfulness? Seetrue mindfulness cursus .Mindfulness als aandachtstraining bij stress


  Wat is mindfulness?

  Mindfulness betekenis

Wat is mindfulness?

Mindfulness heeft niet als doel om je beter te voelen, maar dat je beter gaat voelen...

Mindfulness is trainen in aandacht. Meer focus, meer plezier, meer tijd, meer ruimte, meer mogelijkheden zien en meer in het nu.

In dit artikel vertellen we alles over wat mindfulness is en hoe je mindfulness kunt trainen. SeeTrue biedt door heel het land mindfulness trainingen aan. Wees welkom om onder professionele begeleiding te ervaren wat het trainen van aandacht met jou doet!

SeeTrue, expert in mindfulness

Mindfulness is een training in aandacht

Mindfulness is een training in aandacht. Je leert met mindfulness in contact te komen met het hier en nu. Je observeert als het ware je eigen denkprocessen en gevoelens.

Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten en word je minder meegesleurd door alle gedachten die op een dag langskomen. Je krijgt meer innerlijke rust en komt minder in het drama van je gedachten en gevoelens. Je leert dus beter te voelen en wordt opmerkzaam voor wat er in jou speelt.

Met een mindfulness training oefen je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Je traint als het ware je bewustzijn. Je wordt je bewust van je "zijn". Wat je voelt, ervaart, ziet.

Door te trainen in aandacht en mindful te leven, train je je hersenen. Je ziet meer mogelijkheden. Je voelt daardoor meer ruimte om je eigen keuzes te maken. En als je beter voelt wat je voelt, kun je ook veel beter voor jezelf zorgen. Voel je je gehaast, dan doe je een stapje terug. Heb je het koud, dan doe je een extra trui aan. Zo simpel kan het zijn om mindful te leven. Bewuster en in het hier en nu. Het verrijkt je leven!

Mindfulness betekenis

De betekenis van mindfulness volgens Jon Kabat-Zinn

De betekenis van Mindfulness is het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.

Jon Kabat-Zinn onderscheidt 3 elementen in mindfulness:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment 
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk).

In een mindfulness training leer je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Er zijn vele oefeningen, zoals bodyscans en meditaties die je daarbij helpen. Dat maakt mindfulness toegankelijk. Je krijgt de mindfulness oefeningen aangeboden en kunt na de mindfulness cursus zelf kiezen wat je op dat moment fijn vindt. Je hoeft alleen maar te luisteren en de instructies te volgen. De mindfulness training is een goede combinatie van theorie en praktijk. Je leert waarom je bepaalde oefeningen doet en hoe. Zo wordt mindfulness een manier van leven en een onderdeel van je dagelijkse routine.

Mindfulness is 'het ons herinneren wat in het nu gebeurt'

Mindfulness is de Engelse vertaling van het begrip Sati. Het begrip Sati komt uit het Pali - een oude Aziatische taal waarin de oorspronkelijke geschriften van het boeddhisme zijn opgesteld.

Sati betekent het observeren of, in figuurlijke zin, oog in oog staan met wat zich in het nu in of aan ons voordoet. Het impliceert tegenwoordigheid van geest.

Sati heeft als functie het niet vergeten van wat nu plaatsvindt; de Amerikaanse psychiater/ meditatiebegeleider Mark Epstein beschrijft het dan ook als ‘het ons herinneren wat in het nu gebeurt’.

SeeTrue Mindfulness Online Mindfulness Retraite

Online Mindfulness Retraite

GRATIS dagelijkse mindfulness sessies

Doe mee met onze gratis online mindfulness retraite! Je kunt ieder moment instappen en elke dag meedoen aan de meditaties. Probeer het nu!

Kan iedereen mindfulness beoefenen?

Ja, iedereen kan mediteren en mindfulness beoefenen. Door veel met mindfulness te oefenen, leer je met je aandacht in het hier en nu te zijn. Mindfulness brengt je naar het hier en nu. Je denkt dan even niet aan het verleden of aan de toekomst. En als je dat wel doet, dan ga je zonder oordeel terug naar de oefening die je deed. Alleen het nu telt. Sommige mensen denken dat ze niet kunnen mediteren en beginnen daarom niet aan een mindfulness training. Echter, iedereen kan mediteren! Oefening baart kunst. Je leert dat het helemaal niet erg is als je afdwaalt met je gedachten. Het enige wat je hoeft te doen, is teruggaan naar de meditatie.

Jezelf trainen in mindfulness levert je een bewuster leven op met meer energie. Je slaapt beter. Je wordt rustiger, meer ontspannen en zelfbewust. Ook je concentratie wordt beter met het beoefenen van mindfulness. Mindfulness leert je om je mind te sturen in plaats van dat je mind jou stuurt. Je krijgt ruimte voor positiviteit en rust.

Wat is het doel van mindfulness?

Mindfulness heeft tot doel om het leven met al zijn gebreken volledig te beleven. Minfulness zorgt ervoor dat je het leven meer intens zult ervaren en dat je dat in het dagelijkse leven in het contact met je omgeving doet. Een mindfulness training helpt je te leren voelen 'met voorbedachten rade'. Het is een aandachtstraining waarbij je op zoek gaat naar wat je denkt, voelt en ervaart op dát moment. En of het nou positief is of negatief wat je ervaart, dat doet er niet toe. En dat maakt ook dat je mindfulness kunt trainen, dat je er zonder oordeel naar leert kijken. En dat, als je al na 3 seconden aan de boodschappen denkt, dat dat oké is. En dat je dan gewoon weer teruggaat naar de oefening die je deed.

Mindfulness kan o.a. gebruikt worden als tool om om te gaan met stress of andere psychische klachten. Ook kun je mindfulness gebruiken om meer bewust en verbonden te leven. Mindfulness kun je toepassen op nagenoeg alles in je leven. Dan wordt mindfulness meer een levenswijze.

Wat is het doel van mindfulness?

Mindfulness: Wetenschappelijk bewezen effectief

Bij mindfulness denken sommige mensen aan zweverige praktijken. In werkelijkheid is mindfulness helemaal niet zweverig. Het is juist gericht op het bewust aandacht geven aan het huidige moment en het accepteren van gedachten en gevoelens zonder oordeel.

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van mindfulness op verschillende klachten. Hieruit blijkt dat mindfulness inderdaad effectief is.

Effecten van mindfulness

Mindfulness heeft verschillende effecten die wetenschappelijk bewezen zijn, waaronder:

 1. Vermindering van stress en angst: Uit onderzoek blijkt dat mindfulness stress en angst kan verminderen. Door te leren omgaan met stressvolle situaties en negatieve gedachten, kunnen mensen zich rustiger en meer ontspannen voelen.

 2. Verbetering van concentratie en focus: Mindfulness kan ook helpen bij het verbeteren van concentratie en focus. Door te leren hoe je je aandacht kunt richten op het huidige moment, kun je productiever en effectiever zijn in je werk en dagelijkse taken.

 3. Vermindering van depressie: Mindfulness kan ook helpen bij de behandeling van depressie. Door negatieve gedachten te herkennen en te accepteren, kunnen mensen leren omgaan met gevoelens van somberheid en verdriet.

 4. Versterking van het immuunsysteem: Ten slotte is er ook bewijs dat mindfulness het immuunsysteem kan versterken. Door te leren omgaan met stress en angst, kan het lichaam beter bestand zijn tegen ziektes en infecties.

Conclusie

Het wetenschappelijk bewezen dat mindfulness effectief kan zijn bij verschillende klachten, waaronder stress, angst, depressie en concentratieproblemen.

Wat leer je in de mindfulness training?
Wil jij beter leren omgaan met hindernissen op je pad, meer genieten en voluit leven? Dan is een mindfulness training iets voor jou!

Dit is een mindfulness training bij Seetrue

Je leert in de training:

 1. Jouw automatische piloot te herkennen
 2. Omgaan met hindernissen
 3. Bewustzijn van de ademhaling
 4. Aanwezig blijven in het moment
 5. Toestaan, laten zijn, acceptatie
 6. Gedachten zijn geen feiten
 7. Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?
 8. Met stressvolle situaties omgaan

Elke trainingsdag heeft een specifiek onderwerp/thema. De training bestaat uit acht bijeenkomsten verdeeld over acht weken: elke week kom je samen met een groep medestudenten om te oefenen. Doen en ervaren! Deze acht weken zijn voor veel mensen perfect om blijvende effecten te bewerkstellingen. Het grappige is dus dat je mindfulness echt kunt trainen. Het is weliswaar een praktische training, maar je krijgt genoeg handvatten en uitleg mee om ook een theoretische basis te hebben. Klik hier voor de 8 weekse mindfulness training en ontdek wat mindfulness voor jou kan doen.

Een curus of training is uitermate geschikt om te oefenen met aandacht. Mindfulness is een manier van aandacht geven, niet oordelend en in het huidig moment. Deze vorm van aandacht laat je toe meer te genieten van kleine dingen, minder stress te ervaren, minder te piekeren en tot bewustere beslissingen te komen. Je kunt beter omgaan met uitdagingen en ziet meer mogelijkheden. Met aandacht leven vraagt simpelweg om regelmatige oefening. In principe leer je dus een vaardigheid aan, die zo vanzelfsprekend lijkt!

Tanja Jess interviewt mindfulness trainer Franca over wat mindfulness is

Waar komt mindfulness vandaan?

Mindfulness wordt al meer dan 2000 jaar binnen de boeddhistische tradities onderwezen.

In 1979 is Jon Kabat-Zinn de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) gaan aanbieden in een ziekenhuis in Massachusetts aan mensen met diverse lichamelijke en psychische klachten. In deze MBSR-training zijn veel boeddhistische oefeningen, waaronder meditatie, opgenomen zonder de religieuze context. Kabat-Zinn noemt het wel een boeddhisme zonder boeddhisme. Deze mindfulness training is dé originele mindfulness training die SeeTrue aanbiedt.

Rond 2000 heeft een aantal wetenschappers uit de cognitieve gedragstherapie deze 8-weekse training aangepast aan een specifieke doelgroep: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) voor mensen met terugkerende depressies. Deze training werd aangevuld met technieken uit de cognitieve gedragstherapie.

Mindfulness is in onderzoeksland inmiddels al een beetje mainstream geworden. Alleen al in 2018 zijn er meer dan 800 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar mindfulness.

Inmiddels zijn er verschillende mindfulness programma's in omloop die aangepast zijn aan een bepaalde doelgroep. Dat worden Mindfulness Based Interventions (MBI) genoemd. Zo zijn er mindfulness cursussen voor mensen met depressiviteit, dementie, voor jongeren, voor bedrijven, voor mensen met paniekstoornissen, etc..

De belangrijkste onderdelen van een training

De belangrijkste onderdelen van een mindfulness training of cursus zijn:

 • Oefeningen, exploratie en reflectie: aan de hand van diverse werkvormen oefen en onderzoek je, samen met een groep van ongeveer 12 deelnemers, hoe je mindfulness onderdeel van je dagelijks leven kunt maken.
 • begeleide aandachts- en concentratie-oefeningen;
 • bewegingsoefeningen;
 • zit- en loopmeditatie.

Mindfulness is gymnastiek voor je geest. Ruby Wax geeft college!

Kijktip

Ruby Wax, comédienne, geeft een fantastisch college over de vraag wat mindfulness is en hoe je brein werkt @THE SCHOOL OF LIFE.

Ruby Wax is comédienne en bestsellerauteur. Zij schreef de bestseller Tem je geest, de mindfulnessgids Frazzled en De mens, een handleiding en behaalde haar master in Cognitieve gedragstherapie aan de Universiteit van Oxford. Ook gaf ze wereldwijd presentaties over depressie en mindfulness, onder andere tijdens TEDGlobal, en heeft ze een platform opgezet voor mensen met depressie en andere geestesziektes.

Gratis online meditaties en oefeningen van SeeTrue

Veel mensen willen nu leren mediteren. Het liefst samen. Én op afstand! Overal poppen whatsappgroepjes op met mensen die graag samen aan mindfulness doen en samen afspreken om tegelijkertijd te mediteren. Het geeft verbinding!
Op deze pagina vind je online meditaties. Stuur ze gerust door naar je vrienden! Samen mediteren is fijn en mooi.

Je hebt de keuze uit verschillende soorten minfulness oefeneningen, waaronder online meditaties, mindfulness bodyscans en yoga, een vorm van mindful bewegen. Met een mindfulness bodyscan oefen je in aandacht voor je lichaam, zodat je in contact komt met je lichaam. Je wordt je in het hier en nu gewaar van je lijf en oefent in bewustzijn in het hier en nu. Een fijne manier van mindfulness beoefenen en je te trainen in mindfulness!

SeeTrue mindfulness cursus volgen. Mindfulness betekenis, wat is mindfulness?

"Meditatie kun je het beste zien als een manier van zijn 
in plaats van als een verzameling van technieken."

Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn over mindfulness

Artikelen en inspiratie

Mindfulness is trainen in aandacht. Meer focus, meer plezier, meer tijd, meer ruimte, meer mogelijkheden zien en meer in het nu.

Doe mee met SeeTrue!

 • Online mindfulness training

  Online mindfulness training

  Een keer per week (in totaal acht sessies) komen trainer en cursisten via een online verbinding bij elkaar.

 • Mindfulness training op locatie

  Mindfulness training op locatie

  De mindfulness training bestaat uit acht bijeenkomsten van 2,5 uur.

 • Online mindfulness training

  Retraite

  Gratis!

  Voel je uitgenodigd om samen te zitten in onze online  oefensessies. Het is nog steeds gratis, zo veel en zo vaak je wilt. Elke dag of eenmaal per week.

  “ If you change the way you look at things, the things you look at change...”

  Finding peace in a frantic world

  In deze korte film van 3 minuten wordt uitgelegd wat mindfulness is. Prof. Mark Williams is aan het woord en beantwoordt de vraag: Wat is stress en hoe kun je mindfulness gebruiken om je beter te voelen? Hij is onderzoeker aan de universiteit van Oxford en doet onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness op de mentale gezondheid van mensen en hun welbevinden.

  Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.

  Viktor E. Frankl
  Life consists only of moments, nothing more than that. So if you make the moment matter, it all matters. You can be mindful, you can be mindless. You can win, you can lose. The worst case is to be mindless and lose. So when you’re doing anything, be mindful, notice new things, make it meaningful to you, and you’ll prosper.
  Ellen Langer

  Wat is mindfulness NIET

  • Mindfulness is geen middel om te ontspannen
  • Mindfulness is geen religie
  • Mindfulness is geen middel om 'de knop om te draaien'
  • Mindfulness is geen middel om je hoofd leeg te maken
  • Mindfulness is geen middel om je gedachten te controleren

  En toch.......Als je regelmatig oefent zul je merken dat je wat vaker kunt ontspannen en dat je hoofd soms wat leger en rustiger voelt.

  Wat is mindfulness? Leer mediteren met training cursus Boeddha beeld

  SeeTrue is er ook voor jou!

  Breed aanbod

  Keuze tussen een groepstraining, buddy- of individuele training. Nu ook ACT!

  Ook online

  Seetrue verzorgt ook online mindfulness trainingen

  > 6000 deelnemers

  Vanaf 2007 meer dan 6000 tevreden deelnemers

  Professionele trainers

  SeeTrue trainers zijn allemaal VMBN categorie 1 gecertificeerd

  Scherp geprijsd

  Je betaalt voor een mindfulness groepstraining max € 290. Meer info.