Skip to main content
 • Mindfulness en zelfompassie in je leven


  Zelfcompassie

Mindfulness en Compassie - Oefeningen voor Zelfcompassie

Zelfcompassie Oefeningen

Welkom bij de zelfcompassie oefeningen om thuis te doen. Deze oefeningen zijn bedoeld om je te helpen meer zelfcompassie te cultiveren, wat een belangrijk aspect is van mindfulness en compassie. Zelfcompassie gaat over vriendelijk zijn voor jezelf, begrip hebben voor je eigen pijn en lijden, en jezelf accepteren zoals je bent.

Zelfcompassie-oefening 1: Liefdevolle ademhaling

1. Zoek een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen.
2. Sluit je ogen en neem een comfortabele houding aan.
3. Richt je aandacht op je ademhaling. Merk op hoe de lucht je lichaam in- en uitstroomt.
4. Breng nu je aandacht naar je hartstreek en stel je voor dat je met elke inademing liefde en vriendelijkheid inademt.
5. Visualiseer dat bij elke uitademing eventuele spanning, zelfkritiek of negativiteit je lichaam verlaat.
6. Blijf zo een paar minuten ademen en laat de liefde en vriendelijkheid zich verspreiden door je hele wezen.

Zelfcompassie-oefening 2: Zelfcompassie mantra

1. Zoek een rustige en comfortabele plek.
2. Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit om te ontspannen.
3. Herhaal in stilte of hardop de volgende zin: "Ik ben menselijk en verdien compassie en begrip, net als ieder ander."
4. Laat deze mantra doordringen in je bewustzijn en voel de waarheid en de kracht ervan.
5. Herhaal deze zin gedurende enkele minuten en laat eventuele oordelen of zelfkritiek los.

Zelfcompassie-oefening 3: Compassievolle zelfreflectie

1. Neem even de tijd om te gaan zitten en jezelf te observeren.
2. Denk aan een situatie waarin je jezelf bekritiseerde of veroordeelde.
3. Stel jezelf de volgende vragen en geef eerlijke antwoorden:
   - Wat was de specifieke situatie en wat waren mijn gedachten en gevoelens?
   - Hoe reageerde ik op mezelf? Was ik hard of veroordelend?
   - Wat voor effect had deze zelfkritiek op mijn welzijn en gemoedstoestand?
4. Richt nu je aandacht op het bieden van compassie aan jezelf:
   - Wat zou ik tegen een goede vriend(in) zeggen die zich in dezelfde situatie bevond?
   - Hoe kan ik vriendelijkheid, begrip en acceptatie naar mezelf toe tonen?
5. Geef jezelf toestemming om deze compassievolle houding naar jezelf te cultiveren en voel de helende kracht ervan.

We hopendat je deze zelfcompassie oefeningen nuttig vindt en dat ze je kunnen helpen bij het cultiveren van mindfulness en compassie in je dagelijks leven. Onthoud dat zelfcompassie een proces is dat tijd en oefening vereist

Begeleidende muziek voor zelfcompassie

Hier zijn enkele suggesties voor begeleidende muziek die je op Spotify kunt beluisteren tijdens je zelfcompassie-oefeningen:

 1. "Calm Meditation" afspeellijst: Deze afspeellijst bevat rustgevende en meditatieve muziek die je helpt ontspannen en je in een kalme gemoedstoestand brengt.

 2. "Mindfulness Meditation" afspeellijst: Deze afspeellijst is speciaal samengesteld voor mindfulness-oefeningen. Het bevat zachte en rustgevende muziek die je helpt je aandacht te richten en in het moment te blijven.

 3. "Soothing Spa Sounds" afspeellijst: Deze afspeellijst bevat natuurlijke geluiden zoals stromend water, vogelgezang en zachte achtergrondmuziek. Het is perfect om een ontspannende sfeer te creëren tijdens je zelfcompassie-oefeningen.

 4. "Ambient Relaxation" afspeellijst: Deze afspeellijst bevat ambient en atmosferische muziek die een rustige en ontspannen sfeer creëert. Het is ideaal om je te helpen tot rust te komen en je te verbinden met je innerlijke zelf.

 5. "Instrumental Piano" afspeellijst: Als je de voorkeur geeft aan instrumentale muziek, is deze afspeellijst met pianomuziek een goede keuze. De zachte en melodieuze klanken van de piano kunnen een kalmerende en troostende ambiance creëren.

Voel je vrij om deze afspeellijsten op Spotify te verkennen en degene te kiezen die het beste bij jouw voorkeur past. Onthoud dat het belangrijk is om muziek te selecteren die je helpt ontspannen en in een rustige gemoedstoestand te komen tijdens je zelfcompassie-oefeningen.

Het beëindigen van smart betekent het begin van compassie

Boeddha

Zelfcompassie oefeningen: 3 geleide meditaties

Hartverbinding en zelfliefde

(David Dewulf - De weg van zelfcompassie)
7 minuten
Hartmeditatie zelfcompassie

Hartmeditatie

Duur 5,5 minuten
Een veilige rustige haven compassie meditatie

Een veilige rustige haven

Duur 17 minuten

Interview met David Dewulf over zelfcompassie

"Zelfcompassie is kunnen accepteren dat we allemaal wel eens foutje maken"

Oefening in zelfcompassie: compassie-dagboek

Probeer gedurende een week (of langer, als je wilt) dagelijks een compassie-dagboek bij te houden. Het bijhouden van een dagboek is een effectieve manier om emoties te uiten en het blijkt zowel het mentale als het fysieke welzijn te verbeteren. Kies een vast moment van de dag om je compassie-dagboek bij te houden, bijvoorbeeld elke avond. Neem de tijd om terug te kijken op de dag, voel dankbaarheid en reflecteer op belangrijke gebeurtenissen en gevoelens van die dag.

Schrijf in je dagboek alles op waar je je slecht over voelde, alles waarvoor je jezelf veroordeelde, of elke moeilijke ervaring die je pijn deed. Noteer ook hoe je je voelde, of het nu verdrietig, beschaamd, bang, gestrest, enzovoort was. Tijdens het schrijven is het belangrijk om je ervaring te accepteren zonder te oordelen, te minimaliseren of te overdrijven. Bijvoorbeeld: "Ik was gefrustreerd omdat ze zo traag was. Ik werd boos, reageerde overdreven en voelde me daarna dom."

Schrijf vervolgens op welke manieren jouw ervaring verband hield met de grotere menselijke ervaring. Erken dat mens zijn betekent dat je onvolmaakt bent en dat alle mensen soortgelijke pijnlijke ervaringen hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken: "Iedereen reageert wel eens overdreven, we zijn allemaal maar mensen." Overweeg ook de verschillende oorzaken en omstandigheden die hebben bijgedragen aan de pijnlijke gebeurtenis. Denk na over hoe bijvoorbeeld externe factoren, zoals te laat komen voor een doktersafspraak vanwege druk verkeer, je frustratie hebben versterkt. Besef dat als de omstandigheden anders waren geweest, je reactie waarschijnlijk anders zou zijn geweest.

Zelfcompassie

Schrijf tenslotte vriendelijke en begripvolle woorden van troost voor jezelf op. Laat jezelf weten dat je om jezelf geeft, gebruik een zachte en geruststellende toon. Het beoefenen van de drie componenten van zelfcompassie met behulp van deze schrijfoefening zal je helpen om je gedachten en emoties te ordenen. Naarmate je regelmatig een dagboek bijhoudt, zal je zelfcompassie-beoefening sterker worden en gemakkelijker vertaald kunnen worden naar je dagelijks leven.

Door middel van het compassie-dagboek creëer je een ruimte voor zelfreflectie, begrip en acceptatie. Het helpt je om op een compassievolle manier naar jezelf en je ervaringen te kijken. Het cultiveren van zelfcompassie is een waardevolle vaardigheid die je kan ondersteunen bij het bevorderen van welzijn, veerkracht en innerlijke groei. Geef jezelf de tijd en ruimte om deze oefening in zelfcompassie te verkennen en te zien welke positieve effecten het kan hebben op je leven.

Oefening in zelfcompassie: compassie-dagboek

Het 6 minuten dagboek

Transformeer je Leven

Het 6-Minuten Dagboek: Transformeer je Leven

In het 6-Minuten Dagboek, geschreven door bestsellerauteur Dominik Spenst, worden de juiste vragen op het juiste moment gesteld om je leven te veranderen. Met een grondige uitleg over de principes van positieve psychologie nodigt Dominik je uit om na te denken over je dag, schrijven tot een gewoonte te maken en positief te reflecteren op jezelf en je dag. Bovendien zit het boordevol inspirerende quotes, variërend van Tony Robbins tot Oprah, van William Shakespeare tot Agatha Christie. Je ontdekt waar je gelukkig van wordt en dit stimuleert automatisch positieve gedachten en nieuwe positieve gewoonten.

Na elke week biedt het dagboek vragen aan zoals: Welk compliment had het meeste effect op jou? Wat zou je meteen gaan doen als je niet bang was om fouten te maken? Aan het einde van elke maand krijg je een korte check-up over hoe je je voelt op gebieden zoals humeur, dankbaarheid, vrienden, familie, ontspanning, gezondheid en creativiteit. Na een jaar kijk je terug en zie je het resultaat: gegarandeerd een gelukkiger leven. En het mooie is dat het je slechts 6 minuten per dag kost!

Met het 6-Minuten Dagboek creëer je een waardevolle routine van zelfreflectie en positieve focus. Het is een krachtige tool om je mindset te versterken en je leven in een positieve richting te sturen. Door dagelijks de tijd te nemen om bewust te zijn van je ervaringen en gevoelens, ontwikkel je een dieper begrip van jezelf en leer je om dankbaarheid en positiviteit te cultiveren. Deze dagelijkse investering van 6 minuten zal op de lange termijn een groot verschil maken in je welzijn en levensvreugde.

Dus, neem de stap, open het 6-Minuten Dagboek en begin je transformatieve reis naar een gelukkiger en vervuld leven.

Wat levert meer zelfcompassie je op?

Zelfcompassie heeft een positieve invloed op zowel je motivatie als je gedrag, en biedt talloze voordelen voor je welzijn en persoonlijke groei:

 1. Gezonder leven: Zelfcompassie helpt je om gezondere keuzes te maken, zoals stoppen met roken, gezond eten en regelmatig bewegen. Het stelt je in staat om zorgzaam met jezelf om te gaan en je lichaam te voorzien van wat het nodig heeft.

 2. Depressiepreventie en -behandeling: Zelfcompassie speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en aanpakken van depressie. Door jezelf te accepteren en vriendelijkheid te tonen in moeilijke momenten, kun je de negatieve spiraal doorbreken en veerkracht ontwikkelen.

 3. Persoonlijke groei: Zelfcompassie motiveert je om persoonlijke zwakke punten aan te pakken en te verbeteren. Door jezelf met mededogen te benaderen, kun je uitdagingen aangaan zonder zelfkritiek en jezelf toestaan om te groeien.

 4. Herstellen van morele conflicten: Zelfcompassie moedigt je aan om een recent conflict of een situatie waarin je moreel niet correct hebt gehandeld, recht te zetten en ervan te leren. Het helpt je om verantwoordelijkheid te nemen, anderen te vergeven en te werken aan het vermijden van dergelijke situaties in de toekomst.

 5. Vertrouwen en geloof in jezelf: Zelfcompassie vergroot je vertrouwen en geloof in je vermogen om persoonlijke tekortkomingen en zwakheden te verbeteren. Door jezelf met vriendelijkheid en begrip te benaderen, ontwikkel je een positiever zelfbeeld en een dieper gevoel van eigenwaarde.

 6. Inspirerende vergelijkingen: Zelfcompassie moedigt je aan om jezelf te vergelijken met mensen die je bewondert en waardeert. Deze vergelijking dient niet om jezelf naar beneden te halen, maar juist om je motivatie te versterken en te streven naar persoonlijke groei en verbetering.

Kortom, zelfcompassie, zoals beschreven in het boek "Heartul leven. Mindful werken." van David Dewulf, biedt een breed scala aan voordelen die je helpen om met meer welzijn, veerkracht en zelfontwikkeling in het leven te staan. Door jezelf te omarmen met mededogen en begrip, leg je de basis voor een liefdevolle en positieve relatie met jezelf en anderen.

Compassie vraagt moed

Elizabeth Gilbert (Eat, Pray Love) vertelt over compassie op deze geweldige Ted talk.

Op 32 minuten: There's such a thing, too, that I just want to touch on if I can, for a minute, about empathetic overload and empathetic meltdown. We're taught that empathy is a good thing. I would suggest that in a case this traumatic, what you want to talk about replacing empathy with is compassion, and the difference is extremely important. So compassion means "I'm actually not suffering right now, you are, I see your suffering, and I want to help you." That's what compassion is. Empathy is "You're suffering, and now I'm suffering because you're suffering." So now we have two people suffering and nobody who can serve, and nobody who can be of help, and if you knew how your empathetic suffering actually makes you into another patient who needs assistance, you would be more willing to dip into compassion. And what underlies compassion is the virtual courage, the courage to be able to sit with and witness somebody else's pain without inhabiting it yourself so much that you become another person who is suffering and now, there are no helpers. And it takes an enormous amount of courage to be able to watch that without diving into it and joining it and becoming sick yourself.

Het verschil tussen empathie en sympathie

Have the courage to follow your heart and intuition

'Your time is limited, so don't waste it living someone else's life. Don't be trapped by dogma - which is living with the results of other people's thinking. Don't let the noise of others' opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition'.

Steve Jobs

Lees en ervaar zelfcompassie: boeken en literatuur

Zelfcompassie in training en therapie

Een bron van veerkracht en geluk- David Dewulf

Wetenschappelijk onderzoek toont hoe zelfcompassie je veerkracht, optimisme, welbevinden en empathie verhoogt en samengaat met een betere gezondheid.

In dit praktische boek gaat mindfulness-expert David Dewulf eerst in op: wat is compassie en wat kun je doen om je compassievolle veerkracht te versterken? Compassievermoeidheid, compassiecollaps en tal van tips en oefeningen komen aan bod. Hij beschrijft verder stap voor stap de ervaringsgerichte 8-weekse Mindfulness Based Self-compassion Training (MBST).

Zelfcompassie in training en therapie

De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Rust vinden in een drukke wereld - Haemin Sunim

"Als we aardiger worden voor onszelf, kunnen we aardiger worden voor de wereld.' Haemin Sunim
 
De inzichten en adviezen van de Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sunim uit de bestseller Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt gingen over rust. In dit nieuwe boek heeft Sunim het over liefde, compassie en vergeving. Hij benadrukt dat niemand perfect is, maar dat het juist daarom belangrijk is om liefdevol en mild te zijn voor jezelf en anderen. Want als je vriendelijker bent naar jezelf, kun je ook vriendelijker zijn naar de wereld en krijg je zelfvertrouwen om je bezig te houden met dat wat je echt gelukkig maakt.

Sunim geeft inzicht in verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Met veel prachtige, kleurrijke illustraties zal Houden van dingen die niet perfect zijn zowel je ogen als je hart aanspreken. Het biedt troost, aanmoediging en wijsheid en helpt je jezelf, je leven en iedereen daarin lief te hebben.
Zelfcompassie in training en therapie

Zelfcompassie

stop jezelf te veroordelen - Kristin Neff

Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker. Dat ontdekte psychologe en boeddhist Kristin Neff na haar pogingen om los te komen van de problematische relatie met haar vader. Steeds weer belandde ze bij verkeerde mannen en in relaties die haar niet gelukkig maakten, totdat ze besefte dat ze pas liefde kon geven als ze zichzelf liefhad.

Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.

Compassie...

Verbinden - koesteren - voelen - je hart openen - mildheid betrachten