Skip to main content
 •  Mindfulness oefeningen voor kinderen 3 toffe mindfulness meditaties om met je kids te doen!


  Mindfulness oefeningen voor kinderen

Mindfulness oefeningen voor kinderen

3 toffe mindfulness meditaties om met je kids te doen!

De truc om mindfulness met kinderen te oefenen, is dat het niet perfect hoeft. Wees speels, creatief en zie mindfulness als een ontdekkingstocht!

David Dewulf beschrijft in zijn boek Mindfulness voor kids zo mooi hoe mindfulness ook bij kinderen kan helpen om te gaan met moeilijke gebeurtenissen. De basis is volgens Dewulf aandacht te geven aan het NU, het huidige moment. En dat in plaats van wat was of wat komt. Mindfulness leert je hoe je met tegenslag of spanning omgaat en eigenlijk geldt: beter jong geleerd, dan oud gedaan!

En dan gaat het om het leren accepteren van hoe iets gaat of voelt. En daarmee oké te zijn. Mindfulness leert je kind te surfen over de golven van het leven. Kijk, de golven kan je niet voorkomen. Je kunt wel je kind leren vanuit zelfvertrouwen, rust, positiviteit en creativiteit krachtig de golven te nemen zoals ze zijn.

De effecten van mindfulness bij kinderen

Als je mindfulness integreert in het leven van je kind, zul je merken dat je kind:

 • zich beter focus kan houden op zijn werk
 • makkelijker keuzes kan maken
 • minder piekert
 • lekkerder slaapt
 • meer zelfvertrouwen heeft
 • meer kan genieten en positiever in het leven staat
 • Kinderen die met mindfulness bezig zijn, hebben een groter bewustzijn van hun lichaam, maar ook van hun ademhaling, emoties en gevoelens.

'Meer kinderen zouden aan mindfulness moeten doen'

'Meer kinderen zouden aan mindfulness moeten doen'
11 september 2017

Heb je wel eens van mindfulness gehoord? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam moeten meer kinderen hier les in krijgen op de basisschool. Ze hebben ontdekt dat kinderen die al aan mindfulness doen, een stuk rustiger zijn en zich beter voelen.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een Engels woord en het is lastig om naar het Nederlands te vertalen. Mindfulness betekent dat je dingen heel bewust doet, met aandacht dus. Daar heb je stilte-oefeningen voor. Het lijkt daarom een beetje op meditatie.

1. Lichaamsgerichte mindfulness oefeningen voor kinderen: de bodyscan

Ga je deze mindfulness oefening met je kind doen, dan is het fijn om met de korte bodyscan te beginnen.

Laat je kind lekker liggen in bed of op de bank. Zitten kan ook! Zacht, comfortabel, de ogen mogen gesloten worden. De armen mogen ontspannen langs het lichaam liggen of op de schoot rusten. Laat je kind de bodyscan doen op een rustig moment, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.

1e mindfulness oefeningen voor kinderen: de bodyscan  Mindfulness oefeningen voor kinderen 3 toffe mindfulness meditaties om met je kids te doen!

Korte bodyscan

Duur 17 minuten

2. Focus op de ademhaling: 3 minuten ademruimte

Leg je kind uit dat de ademhaling er altijd is! En door je te richten op je ademhaling, al is het maar 3 minuutjes, kan je al even tot jezelf komen. Je kind leert zich te verbinden met zijn lichaam, een fijne manier van mindfulness die je de rest van je leven kan toepassen. Mindfulness trainer Franca begeleidt deze 3 minuten ademruimte. Misschien is de taal wat ingewikkeld. Woorden als: gewaarworden etc. Probeer het maar gewoon met je kind! Je hebt vanzelf gespreksstof over de rol van ademhaling en aandacht;-)

Uit de automatische piloot 3 minuten ademruimte-meditatie mindfulness oefening bij kinderen
Uit de automatische piloot

3 minuten ademruimte-meditatie

De ademruimte is een korte mindfulness oefening in drie stappen die je helpt om uit de automatische piloot te stappen en je opnieuw te verbinden met het huidige moment. Je gebruikt de ademhaling in deze oefening als anker.

3. Mindfulness met kinderen: ga de natuur in!

Doelloos slenteren en een grondingsvisualisatie

Ga samen met je kind minimaal een uur dwalen in een bos en gebruik al je zintuigen. Ga dus wandelen zonder doel. Doelloos wandelen. Slenteren, dolen!

Doe vervolgens een grondingsvisualisatie. Gronden is het verbinden van je lichaam met de aarde. Het zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt. Vraag je kind lekker te gaan staan. Stevig. Ogen gesloten of half open. Laat je armen hangen, draai even met je nek. Haal 3 keer diep adem. En ruik de frisse lucht van het bos.
Vervolgens breng je je adem naar je voeten en stel je voor dat er wortels uit je voeten groeien, Zo de aarde in. Diep. Tot de kern van de aarde. Voel die stevigheid.
Laat dan al je zorgen en gedachten door je voeten via de wortels de aarde in stromen. Geef het de aarde cadeau.
De volgende stap is om weer te voelen. In je lichaam.
Open ten slotte je ogen en voel de dankbaarheid dat je dit hebt kunnen delen.

Meer oefeningen zijn te vinden in het boek 'Het kleine shinrin-yoku boek' van Natascha Boudewijn. Zij maakt gebruik van zogenaamde uitnodigingen die je uitnodigen je tempo te verlagen en de stilte in jezelf te ervaren. De uitnodiginge

Mindfulness met kinderen: ga de natuur in!

Mindfulness muziek

Even geen tijd om naar buiten te gaan? Mediteer dan eens met deze muziek die speciaal is opgenomen als shinrin-yoku-inspiratie (=Japanse traditie van mindfulness beoefenen in de natuur).

Mindfulness voor je kids <br>Oefeningen - Boek - David Dewulf

Boekentip voor mindfulness bij kinderen

David Dewulf - Mindfulness voor je kids

David Dewulf is arts en reeds jaren werkzaam met mindfulness. Hij werkte samen met UGent en KULeuven voor opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Hij introduceerde mindfulness voor preventie en depressie in Vlaanderen en richtte het Instituut voor Aandacht voor Mindfulness op.

Op een speelse manier omgaan met stress en emoties.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen het niet altijd makkelijk hebben om emoties te plaatsen en tot rust te komen. Steeds vaker vertonen ze symptomen van stress, hebben ze gedrags- of leerproblemen of haken ze af op school.
Voor deze uitgave kreeg David Dewulf de steun van Berti Persoons en Veronique Benoit, beiden mindfulnesstrainers opgeleid in het Instituut voor Aandacht en Mindfulness. Kinderen kunnen leren om hun gevoelens te plaatsen en tot rust te komen. Dit is belangrijk, want steeds vaker hebben ze last van spanningen of haken ze af op school. Mindfulness, de succesvolle methode om efficiënt om te gaan met stress, blijkt ook bij kinderen tot goede resultaten te leiden. Ze leren hun aandacht te versterken en krijgen meer zelfvertrouwen. Dit boek introduceert kinderen op een heel speelse manier in de wereld van mindfulness, aan de hand van een leuk verhaal met aangepaste oefeningen. Zowel ouders als kinderen maken kennis met Pol de Trol, Grommy en Hartenlief, en zetten samen een eerste stap naar meer rust en harmonie.

Mindfulness voor je kids <br>Oefeningen - Boek - David Dewulf

Superkrachten voor je hoofd: MINDGYM voor Kids - Wouter de Jong

15 skills waar je gelukkig van wordt

We leren onze kinderen zo ongeveer alles. Behalve de gebruiksaanwijzing van hun eigen hoofd. Dankzij het grote succes van Mindgym: Sportschool voor je geest hebben talloze volwassenen al ontdekt hoe ze met eenvoudige oefeningen hun mentale conditie kunnen verbeteren. Hoog tijd dus om ook onze kinderen te leren hoe ze baas kunnen worden in hun hoofd. Daarom heeft Wouter de Jong nu Mindgym voor kids geschreven.

Superkrachten voor je hoofd is een echt doeboek om (samen met je ouders of alleen) te ontdekken hoe je koning in je kop wordt. Je leert hoe je beter om kunt gaan met onaangename ervaringen, hoe je je sociale skills (in plaats van sociale media) kunt verbeteren en meer zelfvertrouwen krijgt. De Jong pakt dit onderwerp weer aan op zijn ondeugende, relativerende manier, met mooie anekdotes, grappige weetjes en rake kinderquotes (‘Wraak is als poepen in je broek om de ander in de stank te zetten. Uiteindelijk heb je er zelf het meeste last van’). Het boek staat vol leuke oefeningen met toegankelijke uitleg, challenges die je met je ouders kunt doen en geestige tekeningen van Hein de Kort.

Daarnaast kun je audio-opnames downloaden om de technieken kracht bij te zetten én er is een speciale Mindgym-titelsong, ingezongen door Elise Schaap. Deze methode geeft kinderen speelse tools om beter om te kunnen gaan met stressvolle, saaie of moeilijke momenten in hun leven, oftewel: hoe ze hun eigen mentale superkrachten kunnen ontwikkelen!
n zijn oefeningen waarmee je in contact komt met het bos en jezelf.

SeeTrue is er ook voor jou!

Breed aanbod

Kies tussen een groepstraining, een buddy training of een individuele training!

Ook online

Seetrue verzorgt ook online mindfulness trainingen

> 6000 deelnemers

Vanaf 2007 meer dan 6000 tevreden deelnemers

Professionele trainers

SeeTrue trainers zijn allemaal VMBN categorie 1 gecertificeerd

Scherp geprijsd

Je betaalt voor een mindfulness groepstraining max € 290. Meer info.